Jordi Checa Endurance Training

  • Inici
  • Jordi Checa
  • Mètode
  • Esportistes
  • Serveis
  • Blog
  • Contacte
  • Web español
  • Inici
  • Jordi Checa
  • Mètode
  • Esportistes
  • Serveis
  • Blog
  • Contacte
  • Web español

Ultraman vs triatló sprint 1.0                                         Ultraman vs triatlón sprint 1.0

6/12/2020

0 Comments

 
PicturePliometria durant un rodatge per la muntanya. Sant Hipòlit de Voltregà (Barcelona).
L'entrenament per a una prova que dura 1h o per a una de 25h pot semblar molt diferent encara que si volem estar al nostre màxim nivell la dedicació pot ser molt semblant. Totes comporten volum, intensitat i densitat d'entrenament, i individualització.

El triatló és un esport que els temps en meta són relatius com altres modalitats de ciclisme (MTB XC i XCO, ciclocròs), trail (KV trail, trail, ultratrail), que les distàncies no són fixes ni l'orografia del terreny, ni circuits tipus. En canvi en proves de ruta i amb condicions més idònies com l'atletisme o natació (marató, mitja marató, 10km, o 1500m nedant) si que és molt més objectiu o objectiu 100%.

La classificació és el que marca el nostre rendiment sabent el nivell que pot haver-hi, molt variant, en grups d'edat (no professionals) o en professionals i si és una prova de prestigi més dels premis en metàl·lic que pugui haver-hi.

Per millorar un 3% ens movem entre aquests números: 1'30"-2' en una prova de triatló de distància sprint (2-3"/100m nedant, 1' amb bici, 20-30" corrent). En un Ironman (18' per 10h de carrera o 16' per a 9h). En Ultraman (45' per 25h de carrera o 51' per a 28h). Millorar un 3% la marca o el global del rendiment pot suposar dos, tres o cinc temporades de treball partint d'un bagatge d'anys. És molt relatiu.

Pot semblar poc, però si ja hem tirat tot el carbó possible a la caldera: estar altament motivat de forma continua durant anys, entrenar bé (assimilar la càrrega, descansar bé, alimentar-se bé, cuidar-se en general), lliure de lesions (forma part d'una bona cura i preparació de l'esportista) i especificitat entrenant, no és gens fàcil. Si toquem molts pals difícilment millorarem de forma específica, el triesport és complex.

Arran de l'esmentat algú pot pensar, "jo he millorat un 20% del meu primer triatló olímpic i en triatló de mitja distància a la mateixa prova amb cinc anys de diferència", podria ser perfectament. A partir d'allà les petites millores poden requerir el doble o el triple de treball que fins al moment. Fem-nos una pregunta: ¿Durant aquest temps hauràs fet moltes coses bé o encara et sorprèn la millora? Fixar uns objectius assumibles i concrets amb treball a curt, mitjà i llarg termini és la base de qualsevol assoliment i grans objectius. Cada temporada podem millorar un o dos aspectes: velocitat/potència aeròbica màxima amb millor tolerància a lactat i més eficiència en la corba d'oxidació de greixos. Avaluar per optimitzar.

Properament al post 2.0 amb la preparació específica i diferents per a un Ultraman amb experiència de diversos triatletes molt diversos des del 2011 fins al 2019.

Tenacitat és la base de tot assoliment.
Jordi Checa Endurance Training

--

El entrenamiento para una prueba que dura 1h o para una de 25h puede parecer muy diferente aunque si queremos estar a nuestro máximo nivel la dedicación puede ser muy parecida. Todas conllevan volumen, intensidad y densidad de entrenamiento, e individualización.

El triatlón es un deporte que los tiempos en meta son relativos como otras modalidades de ciclismo (MTB XC y XCO, Ciclocrós), trail (KV trail, trail, ultratrail), que las distancias no son fijas ni la orografía del terreno, ni circuitos tipo. En cambio en pruebas de ruta y con condiciones más idóneas como el atletismo o  natación (maratón, medio maratón, 10km; o 1500m nadando) si que es mucho más objetivo o objetivo 100%.

La clasificación es lo que marca nuestro rendimiento sabiendo el nivel que puede haber, muy variente, en grupos de edad (no profesionales) o en profesionales y si es una prueba de prestigio más los premios en metálico que pueda haber.

Para mejorar un 3% nos movemos entre estos números: 1'30"-2' en una prueba de triatlón de distancia sprint (2-3"/100m nadando, 1' en bici, 20-30" corriendo). En un Ironman (18' para 10h de carrera o 16' para 9h). ​En Ultraman (45' para 25h de carrera o 51' para 28h). Mejorar un 3% la marca o el global del rendimiento puede suponer dos, tres o cinco temporadas de trabajo partiendo de un bagaje de años. Es muy relativo.

Puede parecer poco, pero si ya hemos tirado todo el carbón posible en la caldera: estar altamente motivado de forma continua durante años, entrenar bien (asimilar la carga, descansar bien, alimentarse bien, cuidarse en general), libre de lesiones (forma parte de una buena cura y preparación del deportista) y especifidad entrenando, no es nada fácil. Si tocamos muchos palos difícilmente mejoraremos de forma específica, el trideporte es complejo. 

A raíz de lo mencionado alguien puede pensar, "yo he mejorado un 20% de mí primer triatlón olímpico  y en triatlón de media distancia a la misma prueba con cinco años de diferencia", podría ser perfectamente. A partir de allí las pequeñas mejoras pueden requerer el doble o el triple de trabajo que hasta el momento. Yo te pregunto: ¿Durante este tiempo habrás hecho muchas cosas bien o aún te sorprende le mejora? Fijar unos objetivos asumibles y concretos con trabajo a corto, medio y largo plazo es la base de cualquier logro y grandes objetivos. Cada temporada podemos mejorar uno o dos aspectos: velocidad/potencia aeróbica máxima con mejor tolerancia al lactato y más eficiencia en la curva de oxidación de grasas. Evaluar para optimitzar.

Proximamente el post 2.0 con la preparación específica y distintas para un Ultraman con experiencia de varios triatletes muy diversos desde el 2011 hasta el 2019.


Tenacidad es la base de todo logro.
Jordi Checa Endurance Training


0 Comments



Leave a Reply.

    El meu blog

    Una barreja d'opinió, crònica i literatura científica. Espero que t'aporti algun granet de sorra!!


    Xarxes socials


    Entrades Blog

    November 2020
    October 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    October 2019
    May 2019
    December 2018
    March 2018
    March 2016
    December 2015
    July 2015
    March 2015
    October 2014
    June 2014
    May 2014
    February 2014
    October 2013
    September 2013
    July 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013


    Webs d'interès

    ·Club Atlètic Torelló
    ·Federació Catalana de Triatló
    ·FEEC
    ·Federació Catalana Ciclisme
    ·Runedia
    ·Challenge
    ·Ironman
    ·Clínica Bayés Esport
    ·Dietista Nutricionista Toni Solà
    ·Biomecànica ciclisme/fisioteràpia  

    Col·laboradors

    Imagen
    Imagen
    Picture

Jordi Checa Trabal

Text legal

Telèfon:

680 249 272

E-mail:

info@jordicheca.com

Skype:

jtrabalin