Jordi Checa Endurance Training
  • Inici
  • Jordi Checa
  • Mètode
  • Esportistes
  • Serveis
  • Blog
  • Contacte
  • Web español

Competir en "negatiu".                                                           Competir en "negativo".

6/25/2020

1 Comment

 
PictureCicloturisme per la zona de casa amb l'equipament #jcendurancetraining
Entrenar i competir en negatiu és jugar a la fina línia on s'aconsegueix el màxim i òptim rendiment. És complex. Si parlem de fisiologia tenim dos principals detonats: posposar el màxim el glucògen i evitar les pics de lactat o mantenir l'acidosis en sang excessivament alta. Segons la modalitat i l'atleta al qual som o tenim al davant ho gestionarem d'una forma o d'una altra. I per descomptat saber lluitar la carrera com cal a nivell mental, afegit de la possible tàctica a dur a terme.

Si aném a assolir una marca personal, depenèm totalment de nosaltres i els altres rivals tindran poca rellevància, tot el contrari podriem dir si aném a competir contra altres rivals i busquem una classificació en concret o la màxima classificació possible per categoria o absoluta.

Si el ritme (pacing) a dur a terme és el que toca i just allà ens trobem en gran quantitat de gent i ens podem ajudar de l'aerodinàmica del grup doncs millor (si volem ser competitius, forma part del joc). Hauriem de saber el nostre límit fisiològic al qual hem d'evitar excedir-nos a proves prèvies i/o testos i perquè no jugar a assaig i error, de debò que aprendrem més del què ens pensem.

Amb proves de ruta corrent de 5000-10000m, ciclocròs, BTT XC, travesses de natació, duatló i triatló sprint; en resum en proves de menys de 60-70' evitar superar la nostra velocitat/potència aeròbica maxima en cap moment o moments puntuals. Amb mitja marató i marató no superar el nostre llindar de lactat o llindar anaeròbic i en proves més llargues i/o combinades (trail, triatló, btt, ciclisme...) els esforços s'han de gestionar en funció dels propis punts forts (segments o trams) i evitar pics excessius de lactat, de despessa energètica en hidrats de carboni molt alta. Cal reomplir períodicament els dipòsits que aném buidant i mantenir uns nivells acceptables en tot moment tant d'hidratació com de sucre en sang. 

Com anècdotes pròpies relacionades amb competir en negatiu i possibles repercussions positives i negatives:
- Challenge Roth 2012 - excés de confiança i ko el km 140 corrent. T2 i al km 1 de la marató m'assento al terra i quedo adormit. Què em va passar? Deshidratació i estómac tancat, excés de ritme, dipòsits de glucògen sota mínims i abandonasen.
- Ironman Àustria 2015 - només cedeixo 5' a la segona mita marató, bici conservadora sobre el 67-68% del meu FTP i el resultat final és excel·lent dins lo previst. 9h43'.
- Marató Sevilla 2019 - 1' més rápida la segona mitja marató. Vaig intentar "allunyar-me" el màxim de la meva velocitat crítica (3'50"/km), això comporta menys lactat i posposar el màxim el glucògen muscular i optimitzar el metabolisme dels greixos lo màxim (entrenament previ degut). 

Competir amb cap és complex, està a les nostres mans. Cal prepara-se com cal.
Jordi Checa Endurance Training

--

Entrenar y competir en negativo es jugar a la fina línea donde se consigue el máximo y óptimo rendimiento. Es complejo. Si hablamos de fisiología tenemos dos principales detonantes: posponer el máximo el glucógeno y evitar las picos de lactato o mantener la acidosis en sangre excesivamente alta. Según la modalidad y el atleta al que somos o tenemos delante lo gestionaremos de una forma o de otra. Y por supuesto saber luchar la carrera como es a nivel mental, añadido de la posible táctica a llevar a cabo.

Si vamos a lograr una marca personal, depende totalmente de nosotros y los otros rivales tendrán poca relevancia, todo lo contrario podríamos decir si vamos a competir contra otros rivales y buscamos una clasificación en concreto o la máxima clasificación posible por categoría o absoluta.

Si el ritmo (pacing) a llevar a cabo es el que toca y justo allí nos encontramos en gran cantidad de gente y nos podemos ayudar de la aerodinámica del grupo pues mejor (si queremos ser competitivos, forma parte del juego). Deberíamos saber nuestro límite fisiológico al que debemos evitar excedernos a pruebas previas y/o testos y porque no jugar a ensayo y error, de verdad que aprenderemos más de lo que nos pensamos.

Con pruebas de ruta corriendo a pie de 5000-10000m, ciclocross, BTT XC, travesías de natación, duatlón y triatlón sprint; en resumen en pruebas de menos de 60-70' evitar superar nuestra velocidad/potencia aeróbica máxima en ningún momento o momentos puntuales. En media maratón y maratón no superar nuestro umbral de lactato o umbral anaeróbico y en pruebas más largas y/o combinadas (trail, triatlón, mtb, ciclismo...) los esfuerzos se deben gestionar en función de los propios puntos fuertes (segmentos o tramos) y evitar picos excesivos de lactato, de gastos energética en hidratos de carbono muy alta. Hay que rellenar periódicamente los depósitos que vamos vaciando y mantener unos niveles aceptables en todo momento tanto de hidratación como de azúcar en sangre.

Como anécdotas propias relacionadas con competir en negativo y posibles repercusiones positivas y negativas:

- Challenge Roth 2012 - exceso de confianza y ko el km 140 del tramo de ciclismo. T2 y en el km 1 del maratón me siento en el suelo y quedo dormido. ¿Qué me pasó? Deshidratación y estómago cerrado, exceso de ritmo, depósitos de glucógeno bajo mínimos y abandono. Aprendizaje 100%.
- Ironman Austria 2015 - sólo cedo 5' en la segunda mitad del maratón, bici conservadora sobre el 67-68% de mi FTP y el resultado final es excelente según lo previsto. 9h43'.
- Maratón Sevilla 2019 - 1' más rápida la segunda media maratón. Intenté "alejarme" el máximo de mi velocidad crítica (3'50"/km), esto conlleva menos lactato y posponer el máximo el glucógeno muscular y optimizar el metabolismo de las grasas el máximo (entrenamiento previo debido).

Competir con cabeza es complejo, está en nuestras manos. Hay que prepararse como es debido.
Jordi Checa Endurance Training

1 Comment
Kevin Williams link
11/14/2022 10:30:21 am

Factor spring treat win. Really before store including.

Reply



Leave a Reply.

    El meu blog

    Una barreja d'opinió, crònica i literatura científica. Espero que t'aporti algun granet de sorra!!


    Xarxes socials


    Entrades Blog

    September 2022
    November 2020
    October 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    October 2019
    May 2019
    December 2018
    March 2018
    March 2016
    December 2015
    July 2015
    March 2015
    October 2014
    June 2014
    May 2014
    February 2014
    October 2013
    September 2013
    July 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013


    Webs d'interÈs

    Picture
    Picture
    Picture

    Col·laboradors

    Imagen
    Picture
    Picture
    Picture

Jordi Checa Trabal

Text legal

Telèfon:

680 249 272

E-mail:

info@jordicheca.com

Skype:

jtrabalin
  • Inici
  • Jordi Checa
  • Mètode
  • Esportistes
  • Serveis
  • Blog
  • Contacte
  • Web español