Jordi Checa Endurance Training
  • Inici
  • Jordi Checa
  • Mètode
  • Esportistes
  • Serveis
  • Blog
  • Contacte
  • Web español

Una temporada llarga sense dorsal.                                     Una temporada larga sin dorsal.

5/27/2020

0 Comments

 
Picture
Entrenant amb btt al costat de casa (Sant Hipòlit de Voltregà).
Una temporada en blanc, una temporada amb lesions, una temporada d'impàs, una temporada incerta... podem associar-ho al període actual. Hauriem d'estar en plena temporada de competicions ara mateix, tot i que les temporades actualment gairebé ja no existeixen com fa uns anys. La podem fer a la mida si ens agrada viatjar i sense anar massa lluny. Al llarg dels dotze mesos podem posar-nos el preuat dorsal.

Els esportistes i entrenadors que portem la competició entre les venes, amb l'argot competitiu o esportiu "la competició a la sang", hem hagut de fer un gir de 360°. Els professionals i d'èlit en viuen de la competició. Els espónsors, la visibilitat a la premsa, la televisió i les xarxes socials; i òbviament lo mediàtics que siguin per les victòries. Temps d'adaptació, de canvis, de replanificació d'un calendari, d'una segona pretemporada... per ells i per nosaltres.

​El treball a foc lent produeix els seus efectes. Si parlem d'adaptations fisiològiques i mecàniques que l'entrenament ens dóna, parlem de millores o pèrdues. Posem un exemple a la goblalitat de 10 mesos estàndards anuals d'entrenament de varierat d'esportistes amb una temporada definida i la comparativa recomanable per mantenir un treball de base fins a 2-3 mesos vista de la propera competició o pic de forma planificat:


  • Triatleta popular que entrena 7-8 sessions setmanals amb un volum de 8-9h (3 sessions de natació + 2 ciclisme/BTT + 2 carrera + 1-2 força) → 5-6 sessions setmanals amb un volum de 6-7h.
  • Triatleta popular que entrena 10-12 sessions setmanals amb un volum de 10-12h (3 sessions de natació + 3 ciclisme/btt + 3 carrera + 2 força)  → 6-8 sessions setmanals amb un volum de 7-8h.
  • Corredor popular que entrena 5-6 sessions setmanals amb un volum de 6-7h (3-4 sessions de córrer + 1-2 força + 1 ciclisme/BTT) → 3-4 sessions setmanals amb un volum de 4h.
  • Corredor popular que entrena 8-10 sessions setmanals amb un volum de 6h (4-5 sessions de córrer + 1-2 força + 1 ciclisme/BTT) → 6 sessions setmanals amb un volum de 6h.
  • Ciclista popular que entrena 4 sessions setmanals amb un volum de 8h (3 sessions de ciclisme/BTT/CX + 1 força) → 2-3 sessions setmanals amb un volum de 5-6h.
  • Ciclista popular que entrena 6 sessions setmanals amb un volum de 12h (4-5 sessions de ciclisme/BTT/CX + 1-2 força) → 4 sessions setmanals amb un volum de 5-6h. 

Cal mantenir uns nivells mínims (50-60% de l'entrenament) per no generar pèrdues o el mínim, i a vista 12 setmanes de la prova o inici de temporada poder donar forma i més consistència a la planificació de la càrrega (volum amb km i hores, intensitat i densitat de l'entrenament i entre entrenaments). Medir cada 8-10 setmanes amb algun test o entrenament que ens agradi per saber el "baròmetre" del propi rendiment i un bon full de ruta a seguir. Alhora tenim la realitat de l'estat de forma i un bon punt de motivació per continuar. 

Com més exigència més entrenament de base ens cal per mantenir el cos apunt de nou pel desitjat dorsal. Vivenciem el present i el procés.  

Gaudeix entrenant i de la part social que ens regala l'esport.
Jordi Checa Endurance Training


--

​
Una temporada en blanco, una temporada con lesiones, una temporada transitoria, una temporada incierta... Podemos asociarlo al período actual. Deberíamos estar en plena temporada de competiciones ahora mismo, aunque las temporadas actualmente casi ya no existen como hace unos años. La podemos hacer a la medida si nos gusta viajar y sin ir demasiado lejos. A lo largo de los doce meses podemos ponernos el preciado dorsal.

Los deportistas y entrenadores que llevamos la competición entre las venas, con la jerga competitivo o deportivo "la competición en la sangre", hemos tenido que dar un giro de 360°. Los profesionales y de élite que viven de la competición, los espónsors, la visibilidad en la prensa, la televisión y las redes sociales; y obviamente el mediáticos que sean para las victorias. Tiempo de adaptación, de cambios, de replanificación de un calendario, de una segunda pretemporada... para ellos y para nosotros.

El trabajo a fuego lento produce sus efectos. Si hablamos de adaptations fisiológicas y mecánicas que el entrenamiento nos da, hablamos de mejoras o pérdidas. Pongamos un ejemplo en la goblalitat de 10 meses estándares anuales de entrenamiento de varierat de deportistas con una temporada definida y la comparativa recomendable para mantener un trabajo de base hasta 2-3 meses vista de la próxima competición o pico de forma planificado:


  • Triatleta popular que entrena 7-8 sesiones semanales con un volumen de 8-9h (3 sesiones de natación + 2 ciclismo/MTB + 2 carrera + 1-2 fuerza) → 5-6 sesiones semanales con un volumen de 6-7h.
  • Triatleta popular que entrena 10-12 sesiones semanales con un volumen de 10-12h (3 sesiones de natación + 3 ciclismo/MTB + 3 carrera + 2 fuerza) → 6-8 sesiones semanales con un volumen de 7-8h.
  • Corredor popular que entrena 5-6 sesiones semanales con un volumen de 6-7h (3-4 sesiones de correr + 1-2 fuerza + 1 ciclismo/MTB) → 3-4 sesiones semanales con un volumen de 4h.
  • Corredor popular que entrena 8-10 sesiones semanales con un volumen de 6h (4-5 sesiones de correr + 1-2 fuerza + 1 ciclismo/MTB) → 6 sesiones semanales con un volumen de 6h.
  • Ciclista popular que entrena 4 sesiones semanales con un volumen de 8h (3 sesiones de ciclismo/MTB/CX + 1 fuerza) → 2-3 sesiones semanales con un volumen de 5-6h.
  • Ciclista popular que entrena 6 sesiones semanales con un volumen de 12h (4-5 sesiones de ciclismo/MTB/CX + 1-2 fuerza) → 4 sesiones semanales con un volumen de 5-6h.

Hay que mantener unos niveles mínimos (50-60% del entrenamiento) para no generar pérdidas o el mínimo, y a vista 12 semanas de la prueba o inicio de temporada poder dar forma y más consistencia a la planificación de la carga (volumen con km y horas, intensidad y densidad del entrenamiento y entre entrenamientos). Medir cada 8-10 semanas con algún test o entrenamiento que nos guste para saber el "barómetro" del propio rendimiento y una buena hoja de ruta a seguir. Al mismo tiempo tenemos la realidad del estado de forma y un buen punto de motivación para continuar.

Cuanto más exigencias más entrenamiento de base necesitamos para mantener el cuerpo a punto  de nuevo para el deseado dorsal. Vivenciamos el presente y el proceso.

Disfruta del entrenamiento y aprovecha la parte social que nos regala el deporte.
Jordi Checa Endurance Training
0 Comments

La formació de l'esportista.                                                 La formación del deportista.

5/20/2020

1 Comment

 
Picture
Triatló Half Challenge Calella 2010
Quant temps cal per aprendre a entrenar? 

L'esportista popular i amateur disposa d'un temps limitat, en funció de la seva ambició, situació personal i preferències sobretot. El professional i/o èlit aposten al 100% o casi el màxim segons les seves possibilitats (24-7-365; 24 hores, 7 dies i 365 són esportistes de màxim nivell o gairebé tot el temps). La majoria d'esportistes de resistència amb qui jo treballo: triatló, ciclisme (modalitats excepte pista), btt, CX, atletes de ruta i trail; necessiten una dedicació diària i estil de vida per contribuïr el propi èxit personal i esportiu, el procés.

Un esportista en funció de l'antecedent que tingui i lo què vol millorar necessita formar-se, aprendre molt. Equivocar-se, tornar aixecar-se, preguntar, llegir i documentar-se, entrenar molt i posar-hi moltes ganes.

L'assessorament d'un entrenador professional amb formació reglada (si pot ser amb experiència a l'esport o amb cert paral·lelisme de la modalitat) és un pilar fonamental per fer camí als objectius establerts. No hi ha cap norma escrita. Després d'onze anys titulat i exercint d'entrenador a esportistes de resistència, vint anys practicant esports de resistència sóc conscient que es necessita d'un mínim de tres o quatre temporades amb el suport d'un formador (entrenador) per entendre el perquè d'una planificació, la preferència d'uns objectius i treballar amb un procés d'optimització del propi rendiment per generar canvis significatius. Aprendre a entrenar.

La ment i el cos es preparan per anar afrontant petits estímuls tant repetitius com diferents, que aporten adaptacions: al sistema nerviós central, a l'aparell locomotor i endurir la ment. Si un esportista madur o per convertir-se d'alt nivell necessita almenys 8-10 anys fulltime per arribar al seu possible sostre (unes 10000 hores d'entrenament), un d'amateur almenys 3000-4000 hores ben desenvolupades (mínim 400-500 hores/temporada) per garantir adaptacions consistents.

Si realment ens apassiona el què fem, "el preu a pagar serà tant alt com nosaltres volguem".       Pep Marí (psicòleg).

“Al hablar de aprendizaje, lo primero que debemos saber es que el entrenamiento continuado de un deporte altera la estructura del cerebro”. Rosa Cora (psicóloga)
Fuente: https://www.martiperarnau.com/el-aprendizaje-en-el-deporte/ (psicòleg).

Jordi Checa Endurance Training

--

¿Cuánto tiempo hay para aprender a entrenar?
El deportista popular y amateur dispone de un tiempo limitado, en función de su ambición, situación personal y preferencias sobre todo. El profesional y/o élite apuestan al 100% o casi el máximo según sus posibilidades (24-7-365; 24 horas, 7 días y 365 son deportistas de máximo nivel o casi todo el tiempo). La mayoría de deportistas de resistencia con quien yo trabajo: triatlón, ciclismo (modalidades excepto pista), mountain bike, CX, atletas de ruta y trail; necesitan una dedicación diaria y estilo de vida para contribuir el propio éxito personal y deportivo, el proceso.

Un deportista en función del antecedente que tenga y el que quiere mejorar necesita formarse, aprender mucho. Equivocarse, volver levantarse, preguntar, leer y documentarse, entrenar mucho y poner muchas ganas.

El asesoramiento de un entrenador profesional con formación reglada (a ser posible con experiencia en el deporte o con cierto paralelismo de la modalidad) es un pilar fundamental para hacer camino a los objetivos establecidos. No hay ninguna norma escrita. Después de once años titulado y ejerciendo de entrenador en deportistas de resistencia, veinte años practicando deportes de resistencia soy consciente de que se necesita de un mínimo de tres o cuatro temporadas con el apoyo de un formador (entrenador) para entender el porqué de una planificación, la preferencia de unos objetivos y trabajar con un proceso de optimización del propio rendimiento para generar cambios significativos. Aprendrer a entrenar.

La mente y el cuerpo se preparan para ir afrontando pequeños estímulos tanto repetitivos como diferentes, que aportan adaptaciones: el sistema nervioso central, al aparato locomotor y endurecer la mente. Si un deportista maduro o para convertirse de alto nivel necesita menos 8-10 años fulltime para llegar a su posible techo (unas 10000 horas de entrenamiento), uno de amateur menos 3000-4000 horas bien desarrolladas (mínimo 400-500 horas/temporada) para garantizar adaptaciones consistentes.

Si realmente nos apasiona lo que hacemos, "el precio a pagar será tan alto como nosotros queramos". Pep Marí (psicólogo).

"Al hablar de aprendizaje, lo primero que debemos saber es que el entrenamiento continuación de un deporte altera la estructura del cerebro". Rosa Cora (psicóloga)
Fuente: https://www.martiperarnau.com/el-aprendizaje-en-el-deporte/ (psicólogo).


Jordi Checa Endurance Training
1 Comment

Més força, més reactivitat de turmell i més velocitat/economia d'esforç.                                           Más fuerza, más reactividad de tobillo y más velocidad/economía de esfuerzo.

5/11/2020

1 Comment

 
Picture
Trail pels voltants de casa
L'esportista ambiciós i compromés vol millorar les seves marques. La carrera a peu cíclica (moviment constant) l'utilitzen els corredors de ruta, corredors de muntanya i triatletes entre d'altres. Com podem anar més ràpid?

  1. Lliure de lesions i continuïtat d'anys.
  2. Avaluar els punts forts i febles a nivell metabòlic.
  3. Avaluar la tècnica corrent segons la disciplina al qual vol millorar i a nivell global. Gravació + anàlisis + proposta de treball progressiu al llarg d'una temporada.
  4. Avaluar si és convenient la planificació adequada de la carrega de l'entrenament. Moltes vegades més km no és més rendiment.
  5. La força general i el treball d'estabilització com a rellevants.
  6. La força específica i la tècnica de carrera a peu en especial la reactivitat de turmell:

- Què ens genera força, més reactivitat i més velocitat o economia d'esforç?
      La millora física és el conjunt de tots aquests paràmetres, a vegades no per haver aconseguit aquell entrenament espectacular que altres vegades hem assolit no vol dir que este en menys òptima forma.

Els quatre conceptes sobre tècnica de carrera bàsics per ser més eficient corrent són:
- Disminuïr el temps de contacte al terra.
- Disminuïr el temps de vol.
- Mantenir una oscil·lació vertical òptima (lo mínim possible) del centre de gravetat.
- Tàndem de carrera gran (angle entre les dues cames a la fase màxima de vol).

Una potent reactivitat de turmell, alineació vertical turmell-genoll-maluc en la fase d'impuls, coordinació braços-tronc-cames òptima i treball continu ajudaran a tenir millors prestacions.

  • Varietat d'exercicis en espai reduït:

Clica el link del meu canal de youtube
https://www.youtube.com/watch?v=ngQa3EWl99c

Salutacions i cuideu els detalls.
Jordi Checa Endurance Training
--

El deportista ambicioso y comprometido quiere mejorar sus marcas. La carrera a pie cíclica (movimiento constante) la utilizan los corredores de ruta, corredores de montaña y triatletas entre otros. ¿Cómo podemos ir más rápido?
​
  1. Libre de lesiones y continuidad de años.
  2. Evaluar los puntos fuertes y débiles a nivel metabólico. 
  3. Evaluar la técnica corriente según la disciplina al que quiere mejorar y a nivel global. Grabación + análisis + propuesta de trabajo progresivo a lo largo de una temporada. 
  4. Evaluar si es conveniente la planificación adecuada de la carga del entrenamiento. Muchas veces más km no es más rendimiento. 
  5. La fuerza general y el trabajo de estabilización como relevantes. 
  6. La fuerza específica y la técnica de carrera a pie en especial la reactividad de tobillo:

​- ¿Qué nos genera más fuerza, más reactividad y más velocidad o economía de esfuerzo?       
       La mejora física es el conjunto de todos estos parámetros, a veces no por haber conseguido ese entrenamiento espectacular que otras veces hemos logrado no quiere decir que este en menos óptima forma.

Los cuatro conceptos sobre técnica de carrera básicos para ser más eficiente corriente son:
- Disminuir el tiempo de contacto en el suelo.
- Disminuir el tiempo de vuelo.
- Mantener una oscilación vertical óptima (el mínimo posible) del centro de gravedad.
- Tándem de carrera grande (ángulo entre las dos piernas a la fase máxima de vuelo).

Una potente reactividad de tobillo, alineación vertical tobillo-rodilla-cadera en la fase de impulso, coordinación brazos-tronco-piernas óptima y trabajo continuo ayudarán a tener mejores prestaciones. 

  • Variedad de ejercicios en espacio reducido: 

Clica el link de mi canal de youtube  
https://www.youtube.com/watch?v=ngQa3EWl99c

Saludos y cuidad los detalles.
Jordi Checa Endurance Training
​ 
1 Comment

    El meu blog

    Una barreja d'opinió, crònica i literatura científica. Espero que t'aporti algun granet de sorra!!


    Xarxes socials


    Entrades Blog

    September 2022
    November 2020
    October 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    October 2019
    May 2019
    December 2018
    March 2018
    March 2016
    December 2015
    July 2015
    March 2015
    October 2014
    June 2014
    May 2014
    February 2014
    October 2013
    September 2013
    July 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013


    Webs d'interÈs

    Picture
    Picture
    Picture

    Col·laboradors

    Imagen
    Picture
    Picture
    Picture

Jordi Checa Trabal

Text legal

Telèfon:

680 249 272

E-mail:

info@jordicheca.com

Skype:

jtrabalin
  • Inici
  • Jordi Checa
  • Mètode
  • Esportistes
  • Serveis
  • Blog
  • Contacte
  • Web español